5 variante de aparate dentare și beneficiile lor

Aparatele dentare sunt o soluție eficientă pentru corectarea aliniamentului dentar și a problemelor legate de mușcătură. Cu evoluția tehnologiei în domeniul ortodonției, există acum o varietate de opțiuni pentru aparate dentare, fiecare cu beneficiile sale specifice. În acest articol, vom explora cinci variante de aparate dentare și beneficiile asociate cu fiecare.

1. Aparate dentare metalice tradiționale:

Aparatele dentare metalice tradiționale sunt cele mai cunoscute și utilizate tipuri de aparate. Acestea constau în brackets metalici lipiți pe dinți, care sunt conectați printr-un fir de sârmă. Beneficiile acestor aparate includ:

 • Eficiență dovedită: Aparatele metalice sunt eficiente în corectarea problemelor dentare, cum ar fi dinții strâmbi sau mușcăturile incorecte.
 • Durabilitate: Sunt rezistente și pot fi folosite pentru o perioadă mai lungă de timp.

2. Aparate dentare ceramice:

Aparatele dentare ceramice sunt similare cu cele metalice, dar sunt confecționate din materiale ceramice sau de culoare apropiată de culoarea dinților. Beneficiile lor includ:

 • Estetică: Aparatele ceramice sunt mai discrete și mai puțin vizibile decât cele metalice.
 • Eficiență: Funcționează la fel de eficient ca aparatele metalice în corectarea problemelor dentare.

3. Aparate dentare invizibile sau Invisalign:

Invisalign este o opțiune ortodontică modernă care folosește o serie de aliniatori din material plastic transparent pentru a corecta aliniamentul dentar. Beneficiile includ:

 • Invizibilitate: Aliniatorii sunt practic invizibili, ceea ce îi face o opțiune atractivă pentru cei care doresc să evite vizibilitatea aparatelor tradiționale.
 • Confort: Aliniatorii sunt detașabili și pot fi îndepărtați pentru mâncare și igienă orală.
 • Predictibilitate: Planul de tratament este previzibil și computerizat.

4. Aparate dentare linguali:

Aparatele dentare linguali sunt plasate pe partea din spate a dinților, astfel încât nu sunt vizibile în timpul zâmbetului. Beneficiile includ:

 • Confidență: Aparatele linguali oferă un aspect mai natural și permit purtătorului să zâmbească cu încredere în timpul tratamentului.
 • Estetică: Fiind ascunse din vedere, aceste aparate sunt preferate de cei care doresc să evite vizibilitatea aparatelor tradiționale sau ceramice.

5. Aparate dentare autoligaturante:

Aparatele dentare autoligaturante sunt similare cu cele metalice sau ceramice, dar nu necesită legături elastice pentru a fixa sârma în loc. Beneficiile lor includ:

 • Eficiență: Aceste aparate pot corecta problemele dentare mai rapid decât cele cu legături elastice.
 • Ușurință în întreținere: Nu este nevoie de ajustări periodice pentru schimbarea legăturilor elastice.

Este important să consultați un ortodont pentru a determina ce variantă de aparat dental este cea mai potrivită pentru nevoile și preferințele dvs. personale. Fiecare tip de aparat dental are avantaje și dezavantaje, iar decizia depinde de evaluarea profesională și de obiectivele dvs. ortodontice. Cu îngrijirea corespunzătoare, oricare dintre aceste opțiuni vă poate ajuta să obțineți un zâmbet frumos și sănătos.

Lasă un comentariu