Pearl Harbor, Midway, Stalingrad… lecții de război în câteva filme

In salile de cinema de la inceputul lunii noiembrie, « Midway » al lui Roland Emmerich este filmul care povesteste o intamplare decisiva din perioada Razboiului Pacificului din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Ocazia ideala deci de a reveni asupra altor file care evoca intamplari celebre din istorie, razboaie in special.

“Dunkerque “ si operatiunea Dynamo. Din data de 3 iunie 1940, trupele franco-britanice s-au trezit incercuite la Dunkerque, de catre germani. Operatiunea Dynamo a fost atunci pusa la cale, una din cele mai mari operatiuni de evacuare militara din istorie.

Tora ! Tora ! Tora ! si atacul asupra Pearl Harbour. Tora inseamna tigru in limba japoneza. Acest cuvant a fost de fapt, semnalul lansat de capitanul Mitsuo Fachida aflat la bordul bombardierului sau Nakajima, in timpul atacului asupra Pearl Harbor din 7 decembrie din anul 1941.

Batalia de la Midway. O victorie americana decisiva a Americii asupra imperiului japonez. Batalia de la Midway a avut loc intre 5 si 7 iunie, 1941. In ceea ce ii priveste pe japonezi, obiectivul bataliei navale era sa elimine toate fortele aeronvale americane care erau o amentintare evidenta pentru obiectivele sale de cucerire in Pacific.

Batalia de la Stalingrad. Stalingrad este cel care evoca destinul mai multor soldati de origine germana, cazuti in capcana cea mai teribila din cel de-al doilea razboi mondial. O schimbare majora in razboi, aceasta batalie este cea care marcheaza retragerea intrerupta a germanilor in Europa de Est. Cea de-a sasea armata germana a capitulat in 2 februarie 1943. Batalia de la Stalingrad a avut intre un milion si doi de morti, cu o medie de 4500-9000 de morti pe zi.

« Windtalkers »- batalia de la Saipan. Batalia de la Saipan, din Insulele Mariane, s-a derulat intre 15 iunie-9 iulie 1944. Insula combina tot ceea ce americanii au invatat sa deteste in cateva luni de lupte in insulele Pacificului- mlastini, jungla, ravinuri si grote care se puteau transforma in buncare sau in pozitii de artilerie.

Letters from Iwo Jima. O batalie cu un teribil pret uman, batalia de la Iwo Jima fost singura batalie terestra din batalia Pacificului, unde americanii au avut cei mai multi soldati, dar si 25.000 de pirderi, dintre care 6821 de morti.

« When Trumpets Fade ». Batalia din padurea Hurtgen este numele unor lupte teribile intre fortele US si cele germane, dintr-o zona aflata la frontiera belgo-germana, in partea de est. Intre 19 septembrie 1944 si 10 februarie 1945, aceste lupte au facut adevarate ravagii- numai putin de 12.000 de morti si 20.000 de morti. Totul pentru un castig teritorial nul.

The Desert Rats. Filmul evoca actiunea defensiva a diviziei austtraliene cu numarul 9 pentru a apara Tobrouk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *