Nomofobia este cuvântul anului. Suferi și tu de ea?

Printre cuvintele care au reflectat cel mai bine tendintele si evenimentele anului 2018, « nomofobia » obtine primul loc, conform Cambridge Dictionary. Un cuvant desul de recent introdus, pentru a califica dependenta de smartphone si teama de a nu lasa cumva deoparte o anumita informatie.

De la New York la Londra, trecand si prin Tokyo, utilizatorii online ai Dictionarului Cambridge au votat pentru un cuvant, care rezuma cel mai bine, in opinia lor, anul 2018 ce tocmai s-a incheiat. Este vorba despre « nomofobie ». Adica teama sau nelinistea la gandul ca stai fara telefon mobil ». Sau de a nu-l putea utiliza.

Deci daca nu poti sta fara telefonul tau mobil, nici macar o zj, daca verifici din 3 in 3 minute ecranul sau daca il verifici la fiecare notificare, e clar. Suferi si tu de nomofobie.

Deci dependentii de telefoanele smartphone au de acum inainte un nume. Sunt nomofobi. Atunci cand vad ca bateria telefonului are un nivel din ce in ce mai scazut, ca reteaua 3G sau 4G dispare sau ca semnaul dispare si el, broboane de sudoare isi fac aparitia pe frunte. Acestea sunt primele simptome ale nomofibiei sau no-mobile fobia, adica o angoasa la ideea ca am putea fi privati de telefonul mobil.

Nomofobia este deci o noua boala a erei internetului. Crizele sale pot sa fie declansate de evenimente banale precum descarcarea telefonului sau pierderea telefonului mobil. Daca cauzele sale pot sa para ceva obisnuit, simptomele sale sunt reale.

Nomofobii dau dovada de un disconfort fizic si mental care merge si mai departe, pana la angoase, nervozitate si anxietate.

Cei care raman fara telefon mobil se simt ca si cum ar fi rupti de lume. Un fenomen din ce in ce mai amplificat odata cu aparitia telefoanelor smarpthone din ce in ce mai performante si a datelor mobile nelimitate. Hyper conectati, utilizatorii se confrunta cu un « reflex Google ». Am nevoie de o informatie si gasesc orice pe telefon, adica facilitatea incarnata. Telefonul ne ajuta sa comunicam cu oricine la orice ora din zi sau din noapte ne ajuta sa ascultam muzica, sa ne uitam la videocliprui, sa facem poze… deci nu e de mirare ca ne simtim fara el rupti de lume.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?