Înțelege cele 7 vârste ale apetitului pentru o sănătate mai bună

Stiai ca exista diferite varste ale apetitului? In functie de varsta, comportamentul alimentar variaza de la un individ la altul. Nevoile nutritionale sunt extrem de diferite in functie de fazele apetitului. O varsta a apetitului corespunde unei perioade de 10 ani pe parcursul careia apetitul evolueaza. Conform cercetarilor medicale, este important sa iti supraveghezi alimentatia in functie de aceasta varsta pentru a preveni unele probleme de sanatate. In total, exista sapte varste ale apetitului. Pentru a sti care iti corespunde tie citeste randurile de mai jos.

Intre 0-10 ani. Aceasta faza corespunde explorarii alimentare. La aceasta varsta trebuie sa oferim copilului cat mai multe alimente, farasa le impunem totusi o cantitate mare. In acest interval apetitul nu este foarte important. In aceasta perioada se formeaza bunele obiceiuri alimentare precum consumul de fructe si de legume in mod regulat. Specialistii in nutritie sustin ca, comportamentul alimentar la varsta adulta este puternic influentat de cel adoptat in copilarie. De aceea, copiii nu ar trebui sa consume prea multe grasimi si dulciuri in aceasta perioada.

Intre 10-20 de ani. Aceasta este o faza decisiva pentru dezvoltarea sanatatii adolescentului. Daca comportaentul alimentare nu este supravegheat in aceasta perioada acest lucru va avea repercusiuni nu doar asupa sanatatii adolescentului ci si asupra viitorilor sai copii. De aceea, este necesar sa se evite sucurule acidulate, fast-food-ul sau alcoolul in aceasta perioada.

Intre 20-30 de ani. Al treilea deceniu al apetitului este cuprins in perioada 20-30 de ani. In aceasta perioada exista mai multe bulversari si schimbari – parasirea caminului familial, gasirea unui loc de munca, toate aceste schimbari au un impact deosebit si asupra comporamentului alimentar. Noile responsabilitati vin cu o pierdere sau o crestere in greutate.

Intre 30-40 de ani. Indivizii care apar acestui deceniu de apetit sunt cel mai adesea afectati de stres, o problema frecventa in acest secol. Se intampla ca din cauza stresului sa ne pierdem apetitul sau din contra, sa mancam pe baza de stres. Din cauza stresului se intampla sa dezvoltam dependente alimentare compromitatoare pentru starea noastra de sanatate.

Intre 40-50 de ani. Riscul existentei unor maladii legate de hipertensiunea arteriala sau in legatura cu un colesterol marit sunt mai mari la persoanele de peste 40 de ani. La aceasta varsta este esential sa mancam sanatos.

Intre 50-60 de ani. Dupa varsta de 50 de ani fiecare individ in parte este expus riscului de sarcopenie. Acesta din urma este un sindrom geriatric care afecteaza un numar mare de persoane in varsta. Masa musculara se « topeste » pe masura inaintarii in varsta. Chiar daca acest fenomen este unul natural, poate fi accelerat de lipsa activitatii fizice si o carenta importanta de proteine. De aceea, persoanele cu varsta cuprinsa intre 50-60 de ani trebuie sa consume alimente bogate in proteine si sa faca cat mai multa miscare.

Peste 60 de ani. Dupa 60 de ani apetitul se reduce considerabil si odata cu el dispare si senzatia de foame. Persoanele in varsta nu se mai alimenteaza in mod corespunzator si ajung sa piarda destul de mult in greutate. Recomandarea este sa continue sa se alimenteze corespunzator.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?