Cele cinci beneficii nebănuite ale lecturii

O veste buna pentru toti cei care sunt dependenti de carti. Pe langa faptul ca iti permit sa evadezi intr-o lume minunata, sa te dezvolti sau sa te cultivi, cartile mai au o multime de beneficii. O multime de motive deci pentru a lasa deoparte macar o ora telefonul smartphone si a intra intr-un univers magic.

Ctititul te ajuta sa traiesti mai mult. Studiile recente pun in legatura cititul cu longevitatea. Cei care citesc macar 3 ore si jumatate pe zi, traiesc mai mult si mai bine. Acelasi studiu a demonstrat ca cei care citesc cartile culte si nu ziarele, au o sansa suplimentara la longevitate.

Lectura te invata sa te concentrezi. Foarte multi dintre noi sunt deja profesionisti in multitasking si reusesc sa faca o multime de lucruri deodata fara sa depuna prea multe eforturi. Dar atentia pe care o acordam e-mailurilor, retelelor sociale sau actualitatilor poate dauna productivitatii.

Daca te vei aseza comod si vei citi o carte, macar cateva minute, vei evada, dar iti vei si « aerisi » spiritul. Te vei concentra asupra altor lucruri timp de mai multe ore si vei deveni mai productiv.

Lectura iti stimuleaza memoria. Lectura necesita o concetrare maxima. Dar implica si retinerea si intelegerea informatiilor. Sa citesti stimuleaza o mare parte a creierului. Un proces care pune la munca spiritul si memoria.

Lectura este un minunat anti-stres. Cititul reprezinta cea mai buna maniera de a te relaxa. Reprezinta cea mai buna modalitate de a uita de griji. Nu prea conteaza cartea pe care vrei sa o citesti. Citind uiti de lumea din jur pentru a te scufunda in imaginatia autorului. Lectura poate diminua cu pana la 68% nivelul de stres, in timp ce muzica il poate diminua cu 61%. Iar mersul pe jos doar cu 42%.

Ciitul te ajuta sa dormi mai bine. Daca ai obiceiul sa verifici e-mailurile sau retelele sociale, cel mai bine ar fi sa inlocuiesti telefonul cu un roman bun. Expunerea la ecranul albastru al telefonului iti poate perturba somnul. Dar citind iti vei calma spiritul si vei reusi sa dormi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?