Când să suspectezi apendicita: semne de alarmă

Apendicita este o afecțiune care apare atunci când apendicele, o mică proeminență de țesut situată în partea dreaptă a abdomenului, devine inflamată și infectată. Este o afecțiune serioasă care necesită tratament medical imediat. Deoarece apendicita poate progresa rapid și poate deveni periculoasă, este important să recunoști semnele de alarmă și să știi când să suspectezi această afecțiune. În acest articol, vom explora semnele comune de apendicită și când ar trebui să cauți asistență medicală de urgență.

Semne Comune de Apendicită

 1. Durere Abdominală: Durerea abdominală este unul dintre cele mai comune simptome ale apendicitei. De obicei, durerea începe în zona din jurul buricului și se deplasează apoi spre partea dreaptă jos a abdomenului. Durerea poate fi acută și constantă sau poate fi mai întâi surdă și apoi devine mai intensă în câteva ore.
 2. Sensibilitate la Palpare: O altă caracteristică a apendicitei este sensibilitatea la palpare în partea dreaptă jos a abdomenului. Atingerea sau presiunea ușoară în această zonă poate provoca disconfort sau durere intensă.
 3. Febra: Apendicita poate fi însoțită de febră, care poate fi ușoară până la moderată. Febra poate apărea ca răspuns la infecția din apendice.
 4. Greață și Vărsături: Unele persoane cu apendicită pot experimenta greață și vărsături, în special pe măsură ce durerea abdominală devine mai severă.
 5. Pierderea Poftei de Mâncare: Apendicita poate determina o pierdere a poftei de mâncare și o senzație generală de rău. Persoanele afectate pot simți că nu pot mânca sau că mâncarea le provoacă disconfort suplimentar.
 6. Modificări ale Tranzitului Intestinal: Apendicita poate afecta tranzitul intestinal, provocând constipație sau diaree.

Când Să Cauti Asistență Medicală de Urgență

Dacă experimentezi oricare dintre următoarele semne de alarmă, ar trebui să cauți imediat asistență medicală de urgență:

 • Durere abdominală severă și bruscă care nu cedează sau care devine tot mai intensă.
 • Durere abdominală care devine insuportabilă la atingere sau presiune.
 • Greață și vărsături frecvente, în special dacă sunt însoțite de febră și dureri abdominale.
 • Abdomenul devine umflat sau sensibil la atingere.
 • Simptome de șoc, cum ar fi pielea palidă, transpirația rece și pulsul rapid.

Este important să nu amâni căutarea ajutorului medical în cazul în care suspectezi apendicita. O intervenție promptă poate preveni complicații grave, cum ar fi ruperea apendicelui și infecția peritoneului, care pot pune viața în pericol.

Concluzie

Apendicita este o afecțiune serioasă care necesită atenție medicală imediată. Recunoașterea semnelor și simptomelor de apendicită și acțiunea rapidă în căutarea asistenței medicale de urgență pot face diferența în prevenirea complicațiilor grave și în asigurarea unui tratament eficient.

Dacă experimentezi semne de alarmă asociate cu apendicita, nu ezita să cauți asistență medicală de urgență imediat. În cazul în care dorești mai multe informații sau asistență, contactează medicul tău sau mergi la cea mai apropiată unitate de urgență.

Lasă un comentariu